Waarom een EVC-traject perspectief biedt in jouw loopbaan

Sta je op een kruispunt in je loopbaan? Kun je wel wat hulp en inzicht gebruiken? Dan biedt een EVC-traject uitkomst. Na afloop van het traject weet je waar je nu staat en op welke punten je je verder kunt ontwikkelen. In dit artikel leggen we uit hoe een EVC-certificering via Vigor perspectief biedt.

Er kunnen diverse redenen zijn om met een EVC-traject te starten . De meeste kandidaten die bij ons een traject volgen, doen dat omdat zij concrete stappen willen zetten in hun loopbaan.

We noemen 5 redenen waarom een EVC-traject richting geeft.

1. Landelijk erkende kwalificatie
Een EVC-traject en het daarmee behaalde Ervaringscertificaat zijn landelijk erkende kwalificaties. Het wordt door veel beroepsgroepen gedragen en ondertekend door een drietal ministeries (OCW, SZW en EZK) en de Stichting van de Arbeid. Het Ervaringscertificaat is daarom een kwalificatie waarmee je goed voor de dag kunt komen bij werkgevers.

2. Bepaling van inzetbaarheidsniveau
Het EVC-traject geeft inzicht in jouw inzetbaarheidsniveau. Doordat er gekwalificeerd wordt welke competenties jij hebt, weet je concreet waar je op dit moment in je loopbaan staat. Daarnaast ontdek je in het gesprek met onze assessoren waar je je verder in kunt ontwikkelen en beschik je over een persoonlijk inzetbaarheidsdossier. Soms ontdek je nieuwe vaardigheden. Misschien heb je wel goede organisatorische kwaliteiten waar je je niet bewust van was!

3. Efficiëntie
Als je kiest voor het volgen van een EVC-traject, dan kies je voor efficiëntie. Een HBO opleiding kost je minimaal twee jaar en maximaal vier jaar. Terwijl een EVC-traject bij Vigor ongeveer een half jaar in beslag neemt. Middels evaluaties vernemen wij van kandidaten dat de gemiddelde tijdsinvestering voor hen  12 tot 16 uur is. Bovendien weet je waar je nu staat, en waar je aan kunt werken. Heb je een opleiding afgerond, dan heb je een startkwalificatie. Een Vakbekwaamheidsbewijs is een Vakvolwassenheid Document.

4. Waardering en erkenning
Als je met een opleiding klaar bent en aan het werk gaat, dan doe je in de eerste jaren veel kennis en kunde op. Voor jou is die ervaring wellicht heel vanzelfsprekend. Je gebruikt natuurlijk ook je talent om je beroep uit te oefenen. Deze talenten zijn niet altijd zo vanzelfsprekend en inzichtelijk. Een EVC-traject brengt ook jouw talent aan het licht. Na afloop van het traject ontvang je een Ervaringscertificaat. In dit document staat verantwoord welke competenties we zien bij de kandidaat, wat erkend wordt en waar de ontwikkeling en groei zit. Je ontdekt dus wat jouw potentie is. Daarnaast ontvang je een Vakbekwaamheidsbewijs. Twee documenten die samen zorgen voor waardering en erkenning.

5. Inzicht bij solliciteren
Ga je starten met een nieuwe baan? Of wil je doorgroeien bij je huidige werkgever?
Uit het Ervaringscertificaat blijkt welke verantwoordelijkheden er aan jou overgedragen kunnen worden. Het geeft inzicht voor zowel nieuwe werkgevers als huidige werkgevers bij het aantonen van het niveau. Wellicht ben je van MBO naar HBO gestegen.

Overweeg jij ook een EVC-traject te volgen bij Vigor? Bekijk dan hier de mogelijkheden!

Bron: Vigor.nl