Netwerken…..het is net, samen, werken!

De bovenstaande uitspraak hoor ik met enige regelmaat in mijn omgeving. Als voorzitter van een mooie werkgeversorganisatie kom je op vele netwerkbijeenkomsten. De uitnodigingen voor bijeenkomsten die besloten worden met de woorden “na afloop is er gelegenheid tot netwerken” zijn talloos.

Er zijn zelfs clubs die het netwerken als enig doel hebben.

Maar waar hebben we het dan eigenlijk over. De ontmoeting, visitekaartje, hapje, drankje…..of gaan we ook met elkaar op zoek naar meerwaarde in onze, zakelijke, relaties. Daarover mijmerend, ik had net de laatste Nieuwjaarsreceptie verwerkt, kwam ik de onderstaande definitie tegen.

“Netwerken gaat over waarde toevoegen aan de relaties die je met anderen onderhoudt. Strategisch gezien betekent het met visie contacten leggen, onderhouden en benutten. Praktisch gezien betekent het respectvol, prettig en productief contact maken en houden. In feite gaat netwerken om het leven volgens de wet van wederkerigheid: vrijelijk geven van kennis, talent, geld en toegang, levert ook de mogelijkheid tot ontvangen op”.

En paar termen vielen me daarbij op: waarde toevoegen, met visie, respectvol, productief, wederkerigheid, geven en ontvangen.

Netwerken is dus een serieuze zaak. Als je waarde toevoegt aan een relatie heb je ook een visie bij wat je wilt bereiken. Doelgericht, maar met respect. Heb dus ook echt aandacht voor degene met wie je in gesprek bent, kijk bv niet langs iemand heen omdat er mogelijk een andere persoon interessanter voor je is. En ook netwerken is dus een kwestie van “geven en nemen”.

Maken we een doorkijkje naar samenwerkingsverbanden dan zijn de zelfde uitgangspunten van toepassing. De samenwerkingsverbanden zijn er omdat we met elkaar een doel voor ogen hebben. Met elkaar wil je waarde toevoegen aan waartoe je de samenwerking bent aangegaan. Zo werken we in de Drechtsteden samen omdat we een krachtiger regio willen. Daarbij strevend naar een bereikbare én leefbare regio. Goed voor de bedrijven én haar inwoners!

Alleen als we dat respectvol en in wederkerigheid met elkaar doen boeken we resultaten!